Få virksomheder har en struktureret tilgang til reduktion af madspild og - tab

(Høvik, Norge, 6. maj) En ny global undersøgelse fra DNV afslører, at selv om seks ud af ti fødevarevirksomheder anerkender madspild og -tab som et væsentligt problem, er det mindre end en fjerdedel, der har sat det på deres strategiske dagsorden - hvilket understreger en stor kløft mellem bevidsthed og handling.

ViewPoint-undersøgelsen, der blev gennemført med deltagelse af 375 virksomheder i Europa, Nord- og Sydamerika og Asien, viser, at mens 85 % rapporterer, at de har gjort en eller anden form for indsats for at reducere fødevaretab og -spild, er det kun 44 %, der har formaliserede systemer til at håndtere det. Desuden kender færre end hver tredje virksomhed til den kommende ISO 20001-standard for ledelsessystemer, som er designet til at vejlede organisationer i at minimere fødevaretab og -spild i hele forsyningskæden.

"Fødevaretab og -spild er både en bæredygtighedsudfordring og en forpasset forretningsmulighed. Vores resultater tyder på, at selv om virksomhederne anerkender problemets omfang, er mange stadig i begyndelsen af deres arbejde mod mere effektive, systemdækkende strukturerede løsninger," siger Barbara Frencia, CEO for Business Assurance i DNV.

Rapporten fremhæver problemets kompleksitet og omfang. Virksomhederne nævner flere forskellige årsager, lige fra procesineffektivitet og menneskelige fejl til begrænset holdbarhed og overproduktion. På trods af dette mener 43 %, at mere end 10 % af det uundgåelige fødevaretab og -spild kunne omdirigeres til andre formål - men det er kun 19 %, der gør det i øjeblikket.

Fødevaretab og -spild bliver i stigende grad både et bæredygtighedsspørgsmål og en økonomisk bekymring for den globale føde- og drikkevareindustri. Ifølge FN's Miljøprogram blev der spildt over 1 milliard tons fødevarer på verdensplan i 2022, og undersøgelsen understreger sektorens kollektive mulighed - og ansvar - for at skabe meningsfulde forandringer.

"Der er en klar forretningsmæssig begrundelse for at tage afgørende skridt mod fødevaretab og -spild for at reducere omkostningerne og bidrage til at forsyne planeten med mad på samme tid. En struktureret tilgang, pålidelige data og standarder for bedste praksis er nøglen til, at virksomheder kan omsætte deres intentioner til målbar effekt," konkluderer Frencia.

Andre vigtige resultater omfatter:

  • Kun 24 % af virksomhederne har fødevaretab og -spild som en prioritet på deres dagsorden.
  • 30 % mener, at kun en lille del af deres madspild kan undgås, mens andre 28 % mener, at størstedelen kan forhindres.
  • 75 % har integreret fødevaretab og -spild i deres bæredygtighedsstrategier, men kun 40 % rapporterer offentligt om det.
  • Rapporteringen er stadig for det meste manuel, og over halvdelen af virksomhederne bruger regneark.

ViewPoint-oversigt og -artikel

Madspild og -tab i værdikæden:

Madspild og -tab i værdikæden:

DNV's Madspild og -tab ViewPoint undersøger, hvordan fødevare- og drikkevarevirksomheder håndterer fødevaretab og -spild på tværs af deres værdikæder.