Hvad er på dagsordenen inden for fødevaresikkerhed i 2018?
Ingen ved som bekendt, hvad fremtiden bringer. Men i DNV GL er vi ret sikre på, at det nye år byder på endnu større fokus på fødevarer og fødevaresikkerhed. Her følger nogle bud på, hvad du især skal holde øje med i 2018.
Den bæredygtige produktion
Der er ingen tilgivelse for at sløse med fremstillingen af fødevarer. Forbrugerne forventer produkter med et bæredygtigt afsæt, hvor der er styr på kvalitet og etik. Men hvordan understøtter du i praksis udviklingen af mere bæredygtighed? Ledelsesstandarderne giver faktisk en unik mulighed for at sætte bæredygtighed på dagsordenen og systematisere indsatsen. Og de gør det muligt at bekræfte, at det man lover kunderne - fx fødevaresikkerhed, initiativer for bedre dyrevelfærd, begrænsning af madspild, brug af bæredygtige råvarer som palmeolie (RSPO), fisk (ASC eller MSC certificeret) - kan dokumenteres. Du har flere muligheder for at komme godt i gang, men et oplagt sted at starte er vores kurser, hvor du får indsigt i de enkelte standarder. Vi har endda et kursus, der giver dig en bred introduktion til standarderne her.
Forebyggelse af madsvindel
Madsvindel er desværre et stigende globalt problem, og der er ikke mange tegn på, at det bliver en mindre udfordring i det nye år. Den gode nyhed er, at der findes måder at mindske risikoen og sætte hurtigt ind, hvis der er brodne kar i leverandørkæden. Effektiv kvalitetsstyring er vejen frem, og de nye versioner af fødevarestandarderne har blikket stift rettet mod at komme madsvindel til livs. Der kommer løbende nye redskaber til, og vi tør godt love, at udvalget bliver endnu større i de kommende år. Er din virksomhed endnu ikke certificeret efter en fødevarestandard (FSSC 22000, den nye ISO 22000 og IFS standarden), bør du overveje at deltage i et af vores kurser, så du kan høre mere om gevinsterne.
Læs mere om forebyggelse af madsvindel her og styring af leverandørkæden her
Vær forberedt på uanmeldte audits
Fødevare- og foderstandarderne stiller krav om uanmeldte audit. Det skyldes, at den certificerede virksomhed skal kunne vise, at den ALTID er ”audit-parat” og til hver en tid efterlever standardernes krav til fødevare- og kvalitetssikkerhed. Selvom ”uanmeldte gæster” i sagens natur sjældent kommer belejligt, er det alligevel muligt at være godt forberedt. Skriv eller ring til Food Business Development Manager Vibeke Bagger, hvis du vil have et godt råd;
Vibeke.Bagger@dnvgl.com│+45 60433853
Automatisering og digitalisering
Organisationer og virksomheder udnytter i stort omfang nye teknologier til at effektivisere og forbedre deres processer. Der kan være store gevinster ved at automatisere og digitalisere arbejdsgange, men det skal planlægges ordentligt, så organisationen er gearet til det. Kompetencer skal udvikles og fastholdes for at lykkes - og mange standarder stiller tilmed krav om, at virksomheden skal dokumentere, at den råder over de nødvendige kompetencer til at sikre kvaliteten. Der er nok at tage fat på, hvis din virksomhed har planer om at automatisere og digitalisere. Vi har samlet en række dygtige fagfolk til et spændende heldagsseminar, hvor du kan få en grundig introduktion til emnet, så du er godt klædt på til opgaven.
Få inspiration fra andre virksomheder
Et stærkt fagligt netværk kan være guld værd, når du skal hente inspiration til, hvordan en konkret opgave kan løses - eller bare vil vide, hvad andre virksomheder har fokus på i deres kvalitetsindsats. I DNV GL har vi i de seneste år holdt adskillige netværksmøder om aktuelle temaer, herunder hvordan standarderne i praksis kan understøtte virksomhedens indsats. Til det næste møde er emnet ”Styring af leverandører og håndtering af kundekrav”. Her kan du mødes med ligesindede fra alle dele af leverandørkæden, fx fiskeproduktion, snackproduktion og andre produktioner, samt logistik, vandforsyning og emballage. De deler ud af deres erfaringer og giver dig gode råd til, hvordan du får styr på kunder og leverandører. Skynd dig at booke en plads på holdet.