Den årlige Global Food Safety Conference er et absolut must for alle, der beskæftiger sig med fødevaresikkerhed. Det er her, man bliver opdateret på de nyeste tendenser og indsatser i branchen – og får et indblik i den politiske dagsorden. DNV GL stillede i år med 40 nøglemedarbejdere.
Verdens førende eksperter og beslutningstagere udstikker over tre dage retningen for, hvad der optager fødevaresikkerhedsbranchen i dag, og hvad der kommer til at indtage scenen i nær fremtid. Det er et mål for konferencen, som i år blev afholdt i Berlin, at udfordre deltagernes tankegang i en omskiftelig verden - hvilket ganske enkelt er nødvendigt for at følge trop med de trusler, der tårner sig op i en branche, hvor landegrænser udviskes og kravene til tempoet konstant presses i vejret. Mere end nogensinde er der behov for et stærkt beredskab og en fælles verdensomspændende køreplan.
Der var især tre tendenser, som bør fremhæves fra dette års konference:
Fødevaresvindel
Svindel med fødevarer er et afgørende fokusområde i branchen. Det er virksomhedens ansvar at sikre, at der er styr på sikkerheden i alle led - både hos leverandører af de råvarer, der indgår i produktionen og i logistikhåndteringen. Er der giftige stoffer i råvarerne eller emballagen, falder det tilbage på din virksomhed - så kort kan det siges.
En risikovurdering handler altså ikke længere kun om det, der kan måles og vejes i produktionen eller forebygges via forskellige sikkerhedsforanstaltninger. Skal din virksomhed handle med en supermarkedskæde, skal du løbende evaluere din virksomheds risiko for at blive udsat for svindel. I skal kunne påvise, at I har kontrol over alle leverandørled, også - eller måske især - de udenlandske producenter.
Den gode nyhed er, at der med det større fokus på fødevaresvindel også udvikles nye, effektive metoder til at pege de svage led ud. Metoder, der også sniger sig ind i standarderne til kvalitetsstyring.
Kriseberedskab
Mange fødevarevirksomheder har allerede et beredskab til at håndtere dårlige sager i offentligheden. Flere har ligefrem ansatte til at holde øje med, hvad der sker på de sociale medier - og de største brands som fx Coca Cola har hele afdelinger rundt omkring i verden, der er aktive på de sociale medier i døgndrift. Forbrugernes direkte adgang til at ytre sig offentligt og sætte en dagsorden er et grundvilkår, som alle virksomheder uanset størrelse bør forholde sig til. Det kræver en beredskabsplan og en sikker hånd at slippe nådigt igennem en såkaldt shitstorm. Storme driver som bekendt over igen, men skaderne kan være uoprettelige, hvis forberedelsen og håndteringen ikke har været i orden.
Det blev understreget, at et kriseberedskab også involverer en genoprettelsesplan. Dvs. en plan for, hvordan virksomheden får fjernet de ridser i lakken, som opstår, når stormen raser. En vigtig pointe er, at modgang faktisk kan være med til at styrke et brand, hvis den håndteres professionelt og troværdigt.
Big data
Big data er efterhånden blevet et velkendt buzzword for de fleste. Det handler om håndtering af enorme mængder af data, men det er langt fra hele historien. Big data kan skabe orden og indsigt, hvor der tidligere var kaos. Og det kan fødevareindustrien bruge som et effektivt redskab til at forbedre fødevaresikkerheden - både forebyggende i forhold til at forudse de svage led og som beredskab til at sætte målrettet ind, når skaden er sket.
På årets konference fik Big data meget stor opmærksomhed og blev beskrevet som et kvantespring på linje med teleskopet i det 17. århundrede. Med teleskopet kunne stjernekiggere pludselig se de planeter, der omgiver os og dermed skabe et mere præcist billede af vores solsystem, så sammenligningen er ganske oplagt. Big data er - og bliver i endnu højere grad - et vigtigt aktiv for vores fødevaresikkerhed.
Fakta om Global Food Safety ConferenceGlobal Food Safety Conference GFSI er en årlig begivenhed, der samler over 1.000 førende fødevaresikkerhedsspecialister fra over 50 lande. I år foregik konferencen i Berlin. Formålet er at fremme fødevaresikkerhed globalt via udveksling af viden og erfaringer. Konferencen foregår over tre dage med fællesoplæg i plenum og en lang række fagspecifikke sessioner. |
Er du optaget af, hvad der sker inden for fødevaresikkerhed netop nu og i de kommende år, så er der ingen vej uden om at vores re-cap arrangement (med ugangspunkt i GFSI 2016 konference), vil have din interesse. Vi afholder arrangementet i såvel Aarhus som København/Hellerup. Læs mere her.