ASC fiskefoderstandard
Sikre, at fiskefoderfabrikker opfylder strenge miljømæssige og sociale krav, at de indkøber ingredienser fra socialt ansvarlige leverandører og anvender miljømæssigt ansvarlige råmaterialer. Lægge vægt på en holistisk tilgang ved at kræve ansvarlig indkøb af alle vigtige foderingredienser.
Feed Standard tager ASC's tilgang til ansvarlig akvakultur og udvider den til de foderfabrikker, der fremstiller akvafoder, samt leverandørerne af deres ingredienser.
ASC Feed Standard træder i kraft fra januar 2023 og tager fat på en af de største potentielle påvirkninger af akvakultur, nemlig produktionen af foder, og gør det på en holistisk måde ved at kræve ansvarlig indkøb af alle vigtige foderingredienser.
Fodermøllerne kan nu vurderes i forhold til ASC Feed-standarden, hvilket sikrer forbrugerne, at det foder, der bruges på ASC-certificerede gårde, er ansvarligt fremskaffet - uanset om det indeholder hav- eller landbaserede ingredienser.
Hvad er ASC Feed Standard
ASC Feed Standard gør det klart, at selv om certificerede møller skal købe stadig flere miljømæssigt bæredygtige ingredienser, udgør marine ingredienser faktisk et mindretal af foderingredienserne, idet omkring 75 % af de globale ingredienser i akvaføde stammer fra landbruget - afgrøder som soja, hvede og ris. Disse har deres egne virkninger, især skovrydning og omdannelse af jord, som ofte overses i debatten om industrien.
For plantebaserede ingredienser skal møllerne ligesom for marine ingredienser registrere og indberette alle ingredienser, der udgør mere end 1 % af foderet, og de skal tage skridt til at sikre, at de stammer fra ansvarlige kilder. De skal især vurdere risikoen for, at en bestemt ingrediens bidrager til skovrydning eller omdannelse af landområder, og de skal forpligte sig til at gå over til en forsyningskæde, der er fri for disse vigtige negative virkninger.
Standarden trådte i kraft i januar 2023. Certificerede gårde har indtil oktober 2025 til at skifte til ASC-kompatibelt foder for fortsat at opfylde ASC Foder-standarderne.
Fordele ved at blive certificeret
Certificering efter ASC-standarderne giver producenterne flere fordele:
- Adgang til markeder med krav om ASC-certificeret foder
- Klar og troværdig kommunikation om ansvarlig foderproduktion
- Uafhængig verifikation af niveauet af miljømæssigt bæredygtige ingredienser
Kom godt i gang
For at blive certificeret skal du først implementere et effektivt sikkerheds- og kvalitetsledelsessystem, der overholder kravene i standarderne og især relevante kontrolforanstaltninger (HACCP-system). DNV er et uafhængigt tredjepartscertificeringsorgan, der er akkrediteret til standarderne FAMI QS og FSSC 22000. For GMP+ standarden er DNV anerkendt af GMP+ som et tredjepartscertificeringsorgan. Vi kan hjælpe dig gennem hele rejsen, lige fra relevant uddannelse til selvevalueringer, gapanalyser og certificeringsservices.
Få mere at vide om, hvordan du kommer i gang med at blive certificeret.