Revision af ISO 14001 - Miljøledelsessystem

International Organization for Standardization (ISO) forventes at udgive en ny version af ISO 14001 i marts 2026 som erstatning for den eksisterende ISO 14001-2015-version. Udarbejdelsen af den reviderede standard startede i efteråret 2023, og den har været under udvikling siden da. DIS-stadiet (Draft International Standard) blev nået i begyndelsen af februar 2025, hvor dokumentet blev frigivet og gjort tilgængeligt for nationale medlemsorganer til afstemning og kommentarer. Udkastet blev godkendt af et flertal af de nationale medlemmer, men der blev indsendt flere kommentarer. Fra juni vil det næste skridt i udviklingen være at gennemgå og behandle de modtagne kommentarer.

Udkast til den reviderede ISO 14001

En af de vigtigste rammebetingelser for opdateringen har været at præcisere eksisterende krav i forbindelse med centrale emner, men at begrænse indførelsen af nye krav. Et andet mål har været at indarbejde relevant indhold i ISO's High-Level Structure (bedre kendt som harmoniseret struktur) for ledelsessystemstandarder.

De vigtigste foreslåede ændringer omfatter:

  • Ændringer vedrørende klimaændringer (afsnit 4.1 og 4.2):
    Ændringen vedrørende klimaforandringer, der blev indført i 2024 (ref. ISO 14001:2015/Amd1:2024), er nu inkluderet i standarden. Ud over klimaforandringer er der dog også tilføjet andre miljømæssige perspektiver, som skal tages i betragtning, såsom brug af naturressourcer, forureningsniveauer og biologisk mangfoldighed.
  • Handlinger til håndtering af risici og muligheder (paragraf 6.1):
    Teksten er blevet omformuleret med det formål at tydeliggøre de eksisterende krav: Det meste af teksten i 6.1.1 »Generelt« er flyttet til en ny paragraf 6.1.4 »Risici og muligheder«, og »Planlægning af tiltag« er opdateret og omnummereret til 6.1.5.
  • Miljømæssige aspekter (afsnit 6.1.2):
    En ny note er inkluderet for at forklare begrebet livscyklusperspektiv.
  • Planlægning og håndtering af ændringer (nyt afsnit 6.3):
    Nyt afsnit tilføjet for at sikre en struktureret tilgang til styring af ændringer, der er relevante for EMS'en.
  • Operationel planlægning og kontrol (paragraf 8.1):
    Fokus udvides fra kontrol af »outsourcede processer« til kontrol af »eksternt leverede processer, produkter og tjenester«.
  • Forbedringer (paragraf 10):
    Sammenlægning af paragraffer og omnummerering, da indholdet er ret ens.
  • Vejledningen i bilag A er blevet væsentligt omskrevet og forbedret for forskellige paragraffer for at understøtte fortolkningen af kravene i paragraf 4-10.

Derudover er der nogle andre sproglige ændringer for at tilpasse sig High-Level Structure.
De overordnede ændringer er ret moderate og er mindre omfattende end ændringerne i forbindelse med overgangen til 2015-udgaven.

Overgangsregler og tidslinjer

International Accreditation Forum (IAF) forventes at udvikle obligatoriske dokumenter til overgangen af certifikater til den nye standard. Disse forventes at være tilgængelige før offentliggørelsen af den nye ISO 14001:2026-standard. Overgangsperioden er typisk maksimalt tre år, men i tilfælde af begrænsede ændringer kan den være kortere.

Forberedelse til implementering

Vi anbefaler, at du begynder at forberede dig på overgangen så tidligt som muligt og planlægger ordentligt for at indarbejde de nødvendige ændringer i dit ledelsessystem.

Anbefalede trin til overgangen:

  • Sæt dig ind i ændringerne i den reviderede standard så hurtigt som muligt, og husk på, at overgangsperioden kan være kortere end de sædvanlige tre år.
  • Sørg for, at relevant personale i din organisation er uddannet og forstår ændringerne og præciseringerne.
  • Identificer mangler, som skal løses for at opfylde de nye krav og andre præciseringer, og lav en implementeringsplan.
  • Gennemfør tiltag og opdater dit ledelsessystem, så det lever op til de nye krav.

Hvordan vi kan støtte

Når du begynder at forberede overgangen til den nye version af ISO 14001, kan DNV støtte dig på din rejse.
Vi vil være i stand til at støtte dig med:

  • Webinarer for at få et overblik over de vigtigste ændringer og overgangsprocessen.
  • Uddannelser og kurser, hvor du lærer mere om ændringerne, og hvordan du kan tackle nøgleområder for løbende at forbedre og opbygge et højtydende ledelsessystem.
  • Overgangsaudit for at flytte din certificeringsaudits i overensstemmelse med den nye version af standarden.

Vi kan støtte dig hele vejen.